zwembaden en Badhuizen
zwembaden en Badhuizen
“Omstreeks 1863 opgericht door eenige aandeelhouders”
Het drijvend badhuis bestond uit 4 hokken waarin men op houten vlonders kon baden. Veel bewegingsruimte was er niet.
Er waren afzonderlijke badtijden voor dames en heren en de prijs per bad was 25 cent, het gebruik van twee handdoeken inbegrepen, kinderen kregen 1 handdoek.
Het gebruik van het bad was voor die tijd erg duur, veel mensen konden zich deze luxe waarschijnlijk niet permitteren.
Het badhuis was geopend van mei/begin juni tot eind september, afhankelijk van het weer.
Omdat IJsselwater als badwater werd gebruikt, was de belangstelling voor het badhuis dan ook afhankelijk van de buitentemperatuur. Dit verklaart ook waarom er het ene jaar bijna twee maal zoveel baders waren als in het andere jaar. Het aantal verkochte kaartjes in de eerste jaren was:
1863: 634 kaartjes
1864: 547 kaartjes
1865: 1071 kaartjes
1866: 697 kaartjes.
Omstreeks 1900 is het badhuis naar het kanaal versleept.
Drijvend badhuis in het Kanaal (1900-1905)
Dit badhuis lag vanaf ongeveer 1900 in het kanaal in het deel tussen de Spoorbrug en de Sluisbrug. Het lag in een verbreding van het kanaal bij de spoorbrug aan de Spankerse zijde.
Vanaf 1905 kwam er een nieuw openluchtbad aan de Lagestraat.
Het was een grote gegraven vijver, in de vorm van een driehoek. Het bad was rondom afgezet met dijkjes en werd gevuld met water van de Ruitersbeek (Binnenbeek, Molenbeek), die er parallel mee liep. In de winter werden de badhokjes afgebroken, vanwege het hoge water van de IJssel, dat het zwembad-terrein overstroomde.
De Buurtschap van Dieren was eigenaar van het openlucht zwembad, dat werd gebouwd op eigen grond aan de Molenbeek.
Advertentie in “Gids voor Dieren en Omstreken” (1911)
Nieuw zwembad aan de Lagestraat (1950-1967)
In 1950 werd een groot nieuw bad gebouwd. Het was een grote betonnen bak met een diep en een ondiep gedeelte en een apart ‘pierenbadje’ voor de kleuters.
Er waren uitgebreide voorzieningen zoals een zandbak en een ligweide, kleedhokjes voor dames en heren, een plek om kleren op te hangen en toiletten.
In het glazen toezicht-huisje van de badmeester waren entreekaarten, snoep en ijs te koop. Het zwemwater was gechloreerd kraanwater. Naderhand is een grote filterinstallatie gebouwd.
Het bad werd in 1967 gesloten, toen het zwembad bij sport- en recreatiecentrum Het Nieuwland geopend werd.
Op de locatie van het zwembad aan de Lagestraat staat nu het appartementen-
complex Het Bastion.
Openlucht zwembad Het Nieuwland (1967-1988)
Het openluchtbad aan de Admiraal Helfrichlaan maakt deel uit van een groot sportcomplex Het Nieuwland (zie plattegrond uit 1964 hieronder).
In 1967 word het verwarmde openluchtbad op Het Nieuwland geopend. Het fraaie complex bezit een 50 meter wedstrijdbad, instructiebad en een ondiep ‘pierenbad’, omringd door prachtige ligweiden. In 1988 wordt het openluchtbad gesloten.
Overdekt zwembad Het Nieuwland (1973-2007)
In 1973 werd er naast het openluchtbad een overdekt zwembad gebouwd, dat tot 2007 geopend is geweest. Sindsdien zijn er in Dieren geen openbare zwembaden meer.
Sinds 2010 bouwt Lomar Sportvilla (nu Zutphensestraatweg 17, villa Bethania) op het terrein van het zwembad een nieuw particulier sport- en bewegingscentrum.
1964.Plattegrond van het te bouwen sportcomplex uit het programmaboekje van het congres van de “Landelijke contactraad voor de gemeentelijke bemoeiingen met de lichamelijke opvoeding en sport”
Locatie
Informatie
auteur: Jos Leeman
- DierenInBeeld.nl -