Groeten uit Dieren

 

“Groeten uit Dieren”

Dit is een bonte verzameling ansichtkaarten, die één ding gemeen hebben: de plaats van herkomst staat duidelijk op de voorkant gedrukt.

Naast ‘gewone’ kaarten met één afbeelding van een straat, park of gebouw, zijn er ook bijzondere verschijningsvormen:De oudste kaarten van Dieren

De oudste ansichtkaarten van Dieren zijn vaak ook een soort “Groeten uit...” kaarten. Ze zijn van 1894 tot 1896.

Aan de voorzijde van de ansichtkaart staan drie afbeeldingen, tekeningen of foto’s van gebouwen, straten, stads/dorpsgezichten, enz. En ook de adreszijde is kenmerkend.

Ook voor ander dorpen en steden geldt dit type kaart vaak als de oudste kaart.

Maar ook enkele afbeeldingen komen voor op de oudste kaarten van Dieren. Er is een speciale pagina over (klik hier).

Samengestelde kaarten

Op heel veel “Groeten uit...” kaarten staat een verzameling kleine afbeeldingen. Deze zg. samengestelde ansichtkaart laat een serie van bijvoorbeeld 3, 4, 5, 6, 8 of meer kleine afbeeldingen zien. Alle afbeeldingen zijn al eerder als afzonderlijke ‘grote’ ansichtkaarten uitgegeven. Het zijn in de regel afbeeldingen van straten, lanen, wegen, vergezichten of afzonderlijke objecten zoals huizen, villa’s, molens, een grote steen, enz.

Dit type ansichtkaart is tot de vijftiger jaren in zwart-wit en 13x9 cm groot.

Daarna zijn de ansichtkaarten in kleur, eerst nog 13x9 cm, later 10x15 cm. Dit formaat (10x15 cm) geldt nog steeds voor de standaard ansichtkaart.
Fantasiekaarten

De fantasiekaarten zijn altijd in kleur en verschijnen al in de twintiger en dertiger jaren. Een getekend object met vaak een als grappig bedoelde tekst.

Er zijn ook getekende bloemen, vogels, enz.

Kaarten met een universele afbeelding

Daarnaast zijn er “Groeten uit...” ansichtkaarten die in heel Nederland te gebruiken zijn: een stukje bos, heide of weiland met de vermelding van een plaatsnaam.

Uitklapkaarten

Een bijzondere kaart is de zg. uitklapkaart of leporello-kaart.

Het uitklapdeel bestaat uit een lange strook papier met 5 tot 10 aan elkaar gedrukte kleine afbeeldingen. Deze afbeeldingen van straten, lanen, villa’s enz. zijn van eerder uitgegeven ansichtkaarten.
 
AfbeeldingenOnderwerp-album/Paginas/Groeten_uit_Dieren.htmlOnderwerp-album/Paginas/Groeten_uit_Dieren.htmlshapeimage_2_link_0

Informatie

onderwerpenonderwerpen.html
stratenstraten.html
Oudste 
ansichten
Dierenlocaties_Oudste_ansichtkaart.htmllocaties_Oudste_ansichtkaart.htmllocaties_Oudste_ansichtkaart.htmllocaties_Oudste_ansichtkaart.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1shapeimage_5_link_2

auteur: Jos Leeman