firma Sevenstern & Zn

 

Firma R. W. Sevenstern & Zoon, Distillateurs, Likeur- en Brandewijnstokers (tot 1967)

Producten van de firma waren met name Jenever, oude Jenever, Brandewijn, citroen-Jenever, citroen-Brandewijn, Vieux, Eau de Vie en Advocaat. Voor de advocaat van ‘Zwarte Kip’ werd de brandenwijn geleverd.


Productieproces

Noodzakelijke grondstof is spiritus. Deze werd geleverd door de Gist-en Spiritusfabriek te Schiedam. De spiritus kwam aan per boot bij de IJssel of per spoor bij het station en was verpakt in houten of stalen fusten (vaten).


De distilleerketels van Sevenstern (er waren 8 ketels) werden gevuld met spiritus en onder de ketels werd een vuur gestookt. Bij dit stookproces kwam alcoholdamp vrij, die werd opgevangen in een dom (net als de stoomdom bij stoomlocomotieven, de ronde bol bovenop de ketel) en via een leiding naar de naast de stookketel staande condenseerketel geleid.

Dit proces werd een aantal keren herhaald om zo de benodigde zuivere alcohol (tot een maximum van 90%) te verkrijgen. Deze alcohol werd door houtskool gefilterd en in ondergrondse reservoirs opgeslagen, om later tot een bepaald soort drank verwerkt te worden.


Bij het verwerkingsproces werden aan de alcohol allerlei kruiden toegevoegd, volgens aloude, geheime receptuur.

De verschillende soorten drank rijpten vervolgens in grote vaten (“leggers”) van zo’n 40 hectoliter (4000 liter). De inhoud werd zeer precies en regelmatig geijkt en op de leggers werd de soort drank vermeld, alsmede datum, alcoholpercentage, e.d.


(zie ook de foto’s)Productie-

proces

Afbeeldingen
SevensternOnderwerp-album/Paginas/Sevenstern.htmlOnderwerp-album/Paginas/Sevenstern.htmlOnderwerp-album/Paginas/Sevenstern.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1
Locatie
Informatielocaties_Sevenstern_1.htmllocaties_Sevenstern_1.htmllocaties_Sevenstern_1.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1
onderwerpenonderwerpen.html
stratenstraten.html
plattegrond
1960detaikaart_Sevenstern.htmldetaikaart_Sevenstern.htmldetaikaart_Sevenstern.htmlshapeimage_6_link_0shapeimage_6_link_1